dissabte, 30 d’agost del 2008

La plataforma del plan eólico insta a los alcaldes a exigir información al Consell
















Asamblea de la Coordinadora d'Estudis Eòlics del Comtat, celebrada ayer en Benimassot JUANI RUZ

EL COMTAT

El colectivo sospecha de una posible reubicación de 28 de los molinos en el interior de Valencia pero dice que se niega el acceso a la documentación.

A. TERUEL La Coordinadora d'Estudis Eòlics del Comtat ha instado a los alcaldes afectados por los parques previstos en las sierras de Almudaina y Alfaro a exigir información oficial al Consell acerca de un posible cambio en el proyecto. La plataforma sospecha de la intención, por parte de la Generalitat, de reducir en 28 el número de aerogeneradores en El Comtat y la Marina Alta, para reubicarlos en la Zona 7, en el interior norte de la provincia de Valencia. Sin embargo, asegura que la administración autonómica les niega el acceso a la documentación existente al respecto, y que sólo informará de ello a los ayuntamientos que lo soliciten.
Ante esto, la coordinadora ofreció a los alcaldes que asistieron ayer a su asamblea anual una carta en la que piden tener conocimiento de forma oficial de si va a disminuirse el número de molinos en la Zona 14, para a cambio incrementarlo en la 7. A la reunión, celebrada en la tarde de ayer en Benimassot, acudieron un buen número de personas interesadas en conocer las últimas novedades existentes en torno al controvertido proyecto.
La presidenta de la plataforma, Anna Climent, calificó de "irregular" la presumible reubicación de los 28 molinos y señaló que, en cualquier caso, "eso no nos sirve", porque el objetivo es "que no se instale ninguno". Además, consideró con esta medida podría haber algún tipo de intención de "enfrentar" a los afectados de la Zona 14 con los de la 7, a cuenta de esta polémica.
Esta cuestión fue una de las más relevantes que se abordaron en la reunión, en la que también se informó del resto de acciones realizadas por la coordinadora durante el último año. En este sentido, se aludió a la denuncia interpuesta hace muy pocas fechas contra el director general de Energía y el jefe de Área de Energía de la Generalitat, Antonio Cejalvo y Fernando Fabra, respectivamente, por negarse a facilitar una copia del estudio de impacto ambiental del proyecto. También se recordó la previsible declaración de la Conselleria de Infraestructuras y Transporte como "hostil" por parte del Síndic de Greuges, al no habérsele facilitado tampoco diversa documentación que se le ha requerido.
Climent recalcó la necesidad de seguir insistiendo en las movilizaciones contra los parques eólicos porque, aunque no lo parezca, "el proyecto no está parado". A juicio de la presidenta, el Consell espera a "que la gente se canse" para iniciar las obras. Al mismo tiempo, critica, siguen el "autobombo y la presión psicológica", mediante la promoción de los parques eólicos como única solución existente para producir más energía.

diumenge, 17 d’agost del 2008

Un moment emotiu de la festa


El dia de la Mare de Déu dels Fadrins, al final de la missa, Mari Carmen Hernández, mare del fester major, va llegir, damunt de l’altar, un text dedicat als fadrins d’ enguany que ens va emocionar a tots els presents.
A l’eixida de l’església li vaig preguntar si li importaria que el publicàrem en el nostre bloc. Molt amablement em va cedir el foli.
(Supose que no li importarà que l’escriga en la nostra llengua).

Diu així:

- Benvolguts joves, que esteu davall del mantell de la Mare de Déu dels Desemparats, que viu amb vosaltres aquestes festes!

Nosaltres us desitgem:
Que tingueu suficient sol per a mantenir brillant el vostre esperit.
Que tingueu suficient pluja per a què aprecieu molt més el sol.
Que tingueu suficient felicitat per a què la vostra ànima estiga viva.
Que tingueu suficient dolor per a què les xicotetes alegries de la vida pareguen més grans.
Que tingueu suficients beneficis que satisfacen les vostres necessitats.
Que tingueu suficients pèrdues per poder apreciar allò que posseïu.
Que tingueu suficients benvingudes perquè aconseguiu suportar els acomiadaments.
I que estigueu sempre amb els desemparats.

divendres, 15 d’agost del 2008

EVOLUCIÓ.CONVERSA A PEU DE PARADETA ENTRE UNA PEPERA I UN ECOLOGISTA



El passat diumenge dia 10 d’agost els socis de El Rentonar muntàrem, de bon matí, una paradeta a la plaça del poble per vendre les nostres samarretes i arreplegar firmes en contra del projecte de construcció d’un hotel al Parc Natural de la Font Roja. Durant el muntatge passava per allí una dona (pepera declarada) del poble i em va dir:

- Hola. Bon dia! Què feu?
- Hola. Bon dia! Mira, estem muntant una paradeta per a vendre les nostres samarretes i recollint signatures en contra del projecte de construcció de l’hotel en La Font Roja.
- (Fent-se la ignorant). Ah! Però volen fer un hotel en La Font Roja?
- Si. Allí, enmig del Parc Natural.
- Jo no he estat mai allí.
- Ah! No? És una llàstima, és un lloc digne de visitar, molt bonic i molt interessant.
- I és molt gran?
- Si.
- I allí que n’hi ha?
- Un santuari i molta vegetació i animalets.
- I si és tan gran, en que pot perjudicar l’hotel?
- Dona! Allò és un espai públic, que és pot visitar quan tu vulgues amb tota llibertat, l’hotel significaria privatitzar i restringir part de l’entorn i n’hi ha llocs que no deuen ser motiu d’especulació i negoci d’empreses privades. A més, qualsevol obra significaria una destroça de l’entorn i l’activitat hotelera trencaria la tranquil•litat del paratge i perjudicaria als animals que viuen allí, sobretot a les aus.
Segurament n’hi ha d’altres alternatives turístiques menys agressives.
- Docs, jo crec que les coses tenen que evolucionar i tot cap, i per un lloc s’ha de començar.
- Ah! I això és evolucionar? Jo per altra banda crec que hi ha melons que no es deuen encetar. Ja tenim tota la costa destarotada. I ara també anem a per l’ interior? I a més a més a per llocs que són emblemàtics, que haurien de tenir l’admiració i el respecte de tots, enmig de la degradació que ens envolta.
Jo no crec que això siga evolucionar, evolucionar és comprendre que no de tot és pot fer un negoci, evolucionar és entendre que el patrimoni d’un poble és un bé a conservar ara i per a les futures generacions i no pot caure en mans de gent profitosa que solament tenen en el cap els diners.

La dona va seguir el camí gens convençuda.
Jo vaig seguir muntant la paradeta i preparant les fulles de firmes i els pamflets explicatius.

Excursió nocturna


Dilluns 18 d'agost

Lluna Plena

Fresqueta de la nit...

Excursió nocturna per a tots els que vulguen.

Eixirem des de l’olivera de la plaça a les 10.30 de la nit, després de sopar, cap al Pla Verd, i per la via pecuària anirem a la Rabosina i tornarem al poble per la vora del Moral.

Animeu-vos...

dimarts, 12 d’agost del 2008

Per què no recuperem la vella costum d'anar a cagar a les penyes?


El que vaig a comentar em fa gràcia, (per dir alguna cosa).
Recordareu que abans d’arreglar la Casa Alta, es van netejar les penyes. El darrere de les cases, com diem en aquest poble.
Al poc de temps, i sense mostrar ningun respecte per la feina feta, ni pel nostre monument (la Casa Alta), hi havia un munto de terra, escombro, pedres i males herbes que el nostre veí, no va tenir cap problema en tirar darrere de la seua casa, damunt de les penyes, cosa que continua fent actualment.
Clar, ell pensa que no fa mal a ningú, creu que no molesta, ni li falta al respecte a ningú.
Desprès vas tu, i vols fer una foto de eixa brutícia, perquè et crida l’atenció veure totes les penyes netes menys els seus darreres, i resulta que l’agressor acabes sent tu.

Mentre tu fas la foto una veu et brama:
-“ Jo en ma casa faig el que em dona la gana”.
I tu penses:
- És que aquestes penyes són seues o és que pensen que tot el que està al seu voltant és de la seua propietat?
- Aquesta família no sap que el poble disposa d’un servei de recollida de fems, diari, i d’un Ecoparc municipal?

Ja vam publicar un article l’any passat en la nostra web, “Socdepoble.com”, al respecte d’aquest assumpte:

Octubre 2007.
Açò es un exemple del que no deu passar.
Jo ho entenc; no hi ha escombrera al poble, i fer les coses com deu mana, val diners.
Però no ens donem conter o ens importa una merda, que fa 2 anys, es va netejar eixa zona de les penyes de brossa, enderrocs (que hi havia en abundància) i males herbes, i es va traure la penya neta, deixant-se un darrere del poble, tot el bé que es pot (…).
La part de darrere del poble, hui en dia es un carrer, i no un brosser.
Quan falla un individuo en una comunitat , l’ Ajuntament deuria de posar els mitjos per a fer-li recobrar la consciència ciutadana, perquè les actuacions dels espavilats fa quedar a les persones normals com si foren tontos.


Estem igual? No, estem pitjor.

¡Que bonito es Torremanzanas que hacemos lo que nos da la gana y nadie nos dice nada!

I si algú diu qualsevol cosa, resulta que està dividint el poble.
No és l’únic cas a La Torre, senzillament aquest està en un lloc cridaner.
Que hi ha que fer?:
Callar?
Tragar?
Deixar que cadascú faja el que li dóna la gana com em deia l’ama de la casa?...

Tot es qüestió de punts de vista.

dilluns, 11 d’agost del 2008

Rentonar al carrer. I tu, de quin planeta eres?




Una volta més, com cada any, El Rentonar vam eixir al carrer a informar i demanar col•laboració per a les nostres reivindicacions i a vendre samarretes de la campanya:
“La Torre de les Maçanes, Espècie Protegida”.
Aquest any arrepleguem signatures contra la construcció de l’hotel en el Parc Natural de la Font Roja, amb solidaritat amb els col•lectius cívics i ecologistes d’ Alcoi i de tota la comarca, que han reaccionat amb rapidesa davant d’aquest despropòsit.
La Font Roja ens importa, al igual que totes les agressions que puguen fer-se contra la sostenibilitat del nostre o d’altre entorn.
Gràcia em fa, quan hi ha gent que s’arrima i et diuen:
És que sou d’ Alcoi?
Es que hi ha que ser d’ Alcoi per a defensar allò del que podem gaudir tots, i que és una meravella natural.
Nosaltres ens definim com d’aquest planeta, i la pregunta que ens fem és:
I tu, de quin planeta eres?.
Menys gràcia ens fa quan veiem que encara hi ha persones que no entenen res, i que en la teua cara et diuen que s’ha d’evolucionar i tirar endavant, que no se li pot donar l’esquena al progrés.
Quin progrés? Sabem que és un Parc Natural i perquè existeixen aquestos espais? Per a què serveixen?.
Sens dubte, aquestes persones no ho saben, i si ho saben no els importa. A més no coneixen (en aquest cas) la Font Roja, ni la coneixeran, a no ser que feren l’hotel. Aleshores, serien clients, i dirien: - Xica, que guapet açò...!
Fins que acabem en tot...
Per això, eixim, i eixirem tots els anys a vendre samarretes de l’ Espècie Protegida, per a que tots sabien que els del Rentonar estem i estarem ací, per a que mai oblidem la importància de la sostenibilitat del nostre i d’altres entorns.
Com diu un molt bon amic meu:
Canvia de món, no canvies de Planeta.

dijous, 7 d’agost del 2008

La Secció de Muntanya Rentonar sen va als Alps




La Secció de Muntanya (SM Rentonar), és de les coses bones que li han passat a aquet grup. Gent jove, amb inquietud i bona condició física, amb ganes de conèixer i amb ganes d’aventura, en coneixement i tenint molt clar que és la muntanya, al nivell amb que ells es mouen.
La seguretat el principal,adobat amb companyerisme i ganes de passar-ho bé.
Això és el que ells m’ han demostrat quan he anat amb ells a escalar i gaudir de la muntanya.
Ja coneixen l’alta muntanya de Pirineus, Serra de Gredos, Serra Nevada, ..., i ara, se'n van als Alps, a coronar, si es pot, el Mont Blanc.
Molta sort en la vostra aventura i que ho passeu molt bé.
Vosaltres dueu al Rentonar al lloc més lluny i més alt.
Un abraçada amics.

El Rentonar entrega les signatures arreplegades fins al moment



La passada setmana, abans que entrara l’agost i ho paralitzara tot, molts i moltes vam estar a Alcoi per tractar de parar la barbaritat del projecte d’Hotel dins el Parc Natural de la Font Roja. El Rentonar hi està activament participant de la campanya com un més dels col·lectius que formen la Plataforma “La Font Roja També és Nostra”.

A la manifestació vam entregar les signatures arreplegades fins el moment i vam vore com la ciutadania d’Alcoi i la comarca omplia la Plaça d’Espanya com si fos festa major. En pròximes dates, El Rentonar posarà una parada informativa sobre aquesta campanya i amb les noves samarretes que hem preparat per a la gent que vulga col·laborar amb la nostra associació.

SI NO PASSA RES, el proper diumenge 10 d’agost eixirem a la plaça i podreu informar-vos una mica millor respecte del tema de la Font Roja i comprar-vos una samarreta del Rentonar. Les d’enguany ens han quedat molt rexules...!

Per a més informació, podeu visitar la web: http://fontrojadetots.blogspot.com.

Ja sabeu..., el Rentonar, informant i peleant per les coses que ens importen.

Presentat recurs per falta d'informació. Hotel Font Roja.




















Información.es ALCOY
Exigen a través de un recurso el estudio de impacto ambiental del hotel de la Font Roja
La plataforma cree improcedentes los argumentos del PP para denegarlo.

M.MOLTÓ La plataforma ciudadana contra la construcción de un hotel en el parque natural de la Font Roja presentó ayer en el registro del Ayuntamiento de Alcoy un recurso en el que exige que se le entregue la información sobre el estudio de impacto ambiental de dicho hotel.
La decisión de la plataforma se anunció tras más de un mes de espera y después de que el gobierno municipal del PP les asegurara que se la facilitarían después del último pleno. Finalmente recibieron un escrito, firmado por los concejales Rafa Sanus, de Servicios Jurídicos y María Eugenia del Castillo, de Contratación, que negaba el acceso a la información alegando que se trataba de "un documento secreto al que no podemos tener acceso hasta que finalice el proceso de adjudicación", explicó Carles Mansanet, portavoz de la plataforma.
Según detalla el recurso "los motivos alegados (por los concejales) son totalmente improcedentes". Carles Mansanet, como portavoz de la entidad, explica en el documento que "las proposiciones de los licitadores sólo son secretas hasta el momento de la licitación pública". La plataforma recalca que "bajo ningún concepto se puede considerar como confidencial una documentación técnica que se ha presentado en un concurso público, dentro de un procedimiento que se ha de regir por los principios de publicidad y de transparencia". Además, añade que no se puede conculcar el principio de igualdad de trato entre los candidatos, y que sólo se ha presentado una única empresa. En el escrito de recurso también piden explicciones al gobierno local por haber difundido en prensa alguna de las partes del proyecto, como las simulaciones paisajísticas.
Por todo esto pide en su escrito que se les facilite una copia del estudio de impacto ambiental incluido en la documentación técnica presentada en el concurso público del contrato de "concesión de obra pública consistente en la redacción de proyecto técnico y ejecución de la obra de construcción y posterior explotación de un hotel en la Font Roja". Asimismo, la plataforma quiere conocer los nombres de las personas que han tramitado la petición inicial de información así como las que lo hagan ahora con este recurso.
Otro de los aspectos incluidos en el documento presentado por el colectivo ecologista ante el registro del Ayuntamiento alerta sobre la ilegalidad que comportaría la posiblidad de realizar modificaciones en el estudio de impacto ambiental, propuesta planteada desde el gobierno del PP. La plataforma recuerda que "en este caso el procedimiento de contratación no es negociado sino abierto, por lo que no es admisible ningún tipo de negociación".
El portavoz afirmó que "emprenderemos la vía judicial en el momento en que se conceda la licencia definitiva". Carles Mansanet aseguró que están dispuestos a "llegar hasta el final".

dilluns, 4 d’agost del 2008

El Rentonar tambè en competicions esportives



El que mai va arribar a pensar El Rentonar, és que arribaria a patrocinar un equip, en un torneig, i a més sense posar un euro.
Açò ha ocorregut en el campionat de frontenis de Xixona. Agraïm aquets desinteressats competidors que utilitzaren la samarreta del Rentonar com a equipament en aquest torneig.
Tinc entés que no van guanyar, però ho van passar molt bé participant, i considerem que açò reflexa l'actitud del Rentonar, no pretenem guanyar cap trofeu, però si estar presents en la vida activa del poble i participar en tot allò que represente la conservació del nostre entorn, cultura, tradicions..., en definitiva, en tot el que represente defendre la nostra identitat.
Gràcies amics!, per ser ambaixadors del Rentonar en competicions esportives.